DLWO

eduroam

Aangepast op

Onderstaande procedure geldt als je al een gebruikersnaam hebt die eindigt op @student.ou.nl.

Configuratieprocedure eduroam

Volg onderstaande stappen om eduroam te configureren op je laptop, telefoon of tablet:
NB. De onderstaande procedure is gebaseerd op de installatie op een Windows laptop. Op andere draadloze apparaten verschijnen vergelijkbare stappen en meldingen, al is dit niet letterlijk hetzelfde maar de logica is dezelfde. Voor Android apparaten moet eerst de app geteduroam (uitgebracht door SURF Cooperative) vanuit de Play Store worden geïnstalleerd. Daarna kan de installatie via deze app worden uitgevoerd, of via cat.eduroam.org

  1. ga naar de website https://cat.eduroam.org/
  2. klik op de blauwe blok met de tekst “Click here to download your eduroam installer”
  3. zoek de organisatie Open Universiteit en selecteer deze
  4. selecteer in het scherm “Select the user group” de optie "Student Open Universiteit (inlognaam eindigend op @student.ou.nl)"
  5. klik op de blauwe blok met de tekst “eduroam”
  6. de installer wordt gedownload en is linksonder of rechtsboven in je scherm zichtbaar (afhankelijk van je Windows versie)
  7. klik op de installer
  8. de installer opent met een welkomstbericht en kies “Next >”
  9. een melding verschijnt, ter controle, dat je in stap 4 de juiste optie hebt gekozen. Als je daarin o.a. @student.ou.nl ziet staan kun je op OK klikken.
    Anders heb je de foute keuze in stap 4 gemaakt en kun je de procedure zonder problemen annuleren en opnieuw starten
  10. vul je gebruikersnaam en je wachtwoord in.
    Let op: voer je volledige gebruikersnaam in dus met @student.ou.nl. De @student.ou.nl is al ingevuld en wees secuur met het invullen van je wachtwoord. De gegevens die je hier invult kunnen pas worden geverifieerd wanneer je op een locatie komt waar eduroam wordt aangeboden. 
  11. klik op “Install”. De installatie wordt uitgevoerd en de configuratie van eduroam is voltooid.
  12. Klik op "Finish" verder hoef je niets meer te doen. Zodra je op een locatie bent waar eduroam aangeboden wordt, dan zal automatisch verbinding gemaakt worden
  13. voor meer informatie over eduroam zie onderstaande uitleg bij “Waarom moet ik eduroam opnieuw configureren?” en “Wat is eduroam?”.

Contact

Lukt het niet om eduroam te installeren, neem dan contact met ons op

Waarom moet ik eduroam opnieuw configureren?

Wanneer je je draadloze apparaten niet (opnieuw) configureert voor eduroam kun je nergens meer  verbinding maken met eduroam. In de nieuwe situatie is meer veiligheid ingebouwd. Zo wordt expliciet gecontroleerd of het certificaat (vergelijk dit met een paspoort) van de server waar je op inlogt 100% zeker de juiste is. De login-server van de Open Universiteit heeft een uniek certificaat. Dit certificaat moet je bij de configuratie van eduroam op je draadloos apparaat expliciet toevoegen in de configuratie.

In het geval van je nieuwe gebruikersnaam wordt een nieuwe login-server gebruikt. Vandaar dat het zonder (her)installatie van je eduroam-configuratie niet gaat lukken om te verbinden.

Het configureren van eduroam op je draadloos apparaten gaat heel eenvoudig. Het enige dat je nodig hebt is een verbinding met het internet. Naar alle waarschijnlijk heeft iedereen dit thuis dus het advies is om de configuratie thuis dan ook op je gemak uit te voeren

Wat is eduroam

Door verbinding te maken met het draadloze netwerk genaamd eduroam krijgen studenten, docenten, medewerkers en onderzoekers op een eenvoudige en veilige manier toegang het internet.

Binnen alle locaties van de Open Universiteit is dit draadloze netwerk beschikbaar. Maar niet alleen de Open Universiteit biedt deze dienst eduroam (education roaming) aan. Vrijwel alle andere onderzoeks- en onderwijsnetwerken doen dit ook. Hierdoor is eduroam beschikbaar op 30.000 locaties in 106 landen.

Voor de geïnteresseerden, op deze link https://www.surf.nl/eduroam-overal-veilig-online-met-je-eigen-account?dst=n161 wordt eduroam op een leuke en leesbare manier uitgelegd. Hier staan video’s, praktijkvoorbeelden, en een uiterst interessant stukje historie.

Om gebruik te kunnen maken van eduroam moet de eduroam-configuratie eenmalig op je draadloos apparaat geconfigureerd worden. Eduroam kan worden gebruikt op vrijwel alle laptops, desktops, tablets en smartphones. Het configureren van eduroam op je draadloos apparaten gaat heel eenvoudig. Het enige dat je nodig hebt is een verbinding met het internet. Naar alle waarschijnlijk heeft iedereen dit thuis dus het advies is om de configuratie thuis dan ook op je gemak uit te voeren

Vorige Handleiding Wijzigen gebruikersnaam / e-mailadres
Volgende Handleiding Ondersteunde apparaten en besturingssystemen